Report: Valrörelsen i medierna cover image
RAPPORT

Valrörelsen i medierna

99 Kr
Freja Blomdahl, Jakob Bäck, Tommy Bruhn, Peter M Dahlgren, Henrik Ekengren Oscarsson, Henrik Ekman, Bengt Johansson, Johan Martinsson, Lars Nord, Margit Silberstein, Anders Sigrell, Martin Sundby, Ulrika Beck-Friis (red), Jonathan Lundqvist (red)

I skuggan av kriget i Ukraina bevakar medierna även den svenska valrörelsen 2022. Ett val som avslutar en turbulent mandatperiod med regeringskriser, stenhårda budgetförhandlingar, statsministerbyte, en global pandemi, ökande samhällsklyftor och rekordmånga dödsskjutningar. 

Rapporten Valrörelsen i medierna presenterar bland annat resultat från Medievalsundersökningarna vid Göteborgs universitet. De visar att färre antal frågor får stort medieutrymme och att skillnaderna mellan redaktionernas fokus ökat under de senaste valrörelserna. Rapporten presenterar också en innehållsanalys som visar att nyhetssajterna domineras av brott, olyckor och sport. Samtidigt visar en annan undersökning att det för många, framför allt unga, är lika självklart att ta del av information på nätet som genom traditionella medier.

Institutet för mediestudier vill med Valrörelsen i medierna öka kunskapen om de faktorer som påverkar nyhetsrapporteringen under valrörelsen och vilken inverkan det har på den information som väljarna får.

Innehållsförteckningarrow_drop_down
Valet

Mer liknande läsning

No items found