Seminarium: Medieetik och offentlighet

Hur mår det svenska självreglerande systemet för medieetik? Det undersöker Institutet för mediestudier i en ny rapport, Medieetik och offentlighet, som lanseras den 29 maj, kl 9, med ett webbsänt seminarium.  

Medverkande: Sven Hagströmer, representant i Mediernas etiknämnd, Nicklas Håkansson, professor Göteborgs universitet, Lisa Lindberg, journalistikstudent, Caspar Opitz, medieombudsman och Karin Olsson, biträdande chefredaktör på Expressen.

Titta i efterhand

Där bor journalisterna

Spelar det någon roll för läsaren, lyssnaren och tittaren var journalisten, som skriver och fyller nyhetsmedierna med innehåll, själv bor? Kan skillnader i rapportering förklaras av vad som möter journalisterna på förstukvisten? Institutet för mediestudier presenterar en uppdatering, den fjärde i ordningen, av Där bor journalisterna.

No items found

Tillståndet för journalistiken

Mediestudiers årsbok 2023

Vid utgången av ett ekonomiskt stentufft år, där hårda sparpaket inom såväl public service som kommersiella medier har stått som spön i backen, och där vi dessutom sett det kraftigaste tappet på annonssidan sedan finanskrisen 2009, presenterar Institutet för mediestudier vår årsbok för 2023. Det är nionde året i rad som Mediestudier tar tempen på tillståndet för journalistiken – ur flera olika infallsvinklar.

No items found

Valet 2022

Valbevakningen i svenska medier

Sedan valet 1979 har valbevakningen i svenska medier studerats för att förstå journalistikens roll i den demokratiska processen – och för att säkerställa att medier inte ger strukturella fördelar för det ena eller andra politiska partiet. Här kan du läsa, titta och lyssna på resultaten från den senaste undersökningen som gjordes vid valet 2022.

No items found

Medieekonomi

Annonsnedgång och inflation hotar mediernas ekonomi

Den ekonomiska situationen för många medier ser dyster ut. Annonsinvesteringarna minskar kraftigt och urholkar mediernas intäkter, samtidigt som inflationen tömmer ladorna. Institutet för mediestudier redovisar en uppdaterad ekonomisk rapport för 2023, inklusive prognoser för de närmsta åren.

No items found

Källkritik och krig

Krigsbevakning och desinformation

Att rapportera från krigs- och konfliktområden är en av journalistikens svåraste utmaningar. Efter Rysslands storskaliga invasion av Ukraina i februari 2022 har Institutet för mediestudier tagit en närmare titt på hur svenska medier skildrat kriget.

No items found

NYHETSBREV

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

I vårt nyhetsbrev kan du läsa mer om våra olika satsningar som exempelvis internetkunskap, internetmuseum och rapporten Svenskarna och internet.

done